UA | EN

У світі не настільки популярні дачі, як в Україні – їх успішно замінюють кемпери, на яких люди подорожують по різних регіонах і країнах.
Засновник фірми Airstream Trailer Уоллі Бьям, будучи ще дитиною, багато подорожував зі своїм дідусем на возі, який був запряжений мулом, по американському штаті Орегон. Дитинство він провів в 2-колісному возі, який на той час вважався справжнім кемпером з міні-піччю для опалення та пальником з гасом для приготування їжі.
Закінчивши школу, Бьям подався на флот матросом, де пробув три роки. У 1923 році Уоллі вступив до університету і отримав диплом адвоката. Але, працювати за фахом він не захотів – робота в офісі була не для нього.
Бьям пішов в рекламний бізнес, що допомогло створити власний журнал. Одного разу він надрукував статтю, яка описувала плани по виробництву автофургонів на колесах. Тема автоподорожей йому була близькою, і Бьям прийняв рішення спорудити справжній автодім. Стаття припала до душі багатьом читачам, оскільки житловий кемпер – це повна свобода під час подорожі для всієї родини.
У 1930 році Бьям відмовився від журналу, і вільний час присвячував виключно виробництву трейлера на колесах. Перші кемпери були зібрані з фанери і дерева, але з біотуалетом, пічним опаленням та водопостачанням. Цей автодім не був схожий на сучасний – він нагадував равлика, але дуже подобався туристам. Саме такі житлові причепи стали першими, на яких стали популярними туристичні маршрути.
У 1936 р компанія Airstream Trailer випустила вдосконалену модель кемперів «Strimer». Тут була вмонтована кухня-трансформер, яка легко перетворювалася в зручне ліжко, водопостачання, генератор з акумулятором і електрикою, і навіть – подоба сучасного кондиціонера.
Через війну виробництво кемперів вимушено призупинилося. В ті часи автофургони на колесах вважалися розкішшю – алюміній істотно подорожчав, був дефіцит гуми для шин, не вистачало бензину. Підприємство закрилося, і відновило роботу тільки після закінчення війни.
Сучасні кемпери випускаються в більш привабливому вигляді з комфортом і затишком, наближеним до домашніх умов. Виробництво автобудинків на колесах налагодили провідні автовиробники світу, і зараз побачити компактний фургон для сімейного відпочинку на природі на шасі Мерседес, Івеко та інших відомих брендів, ні для кого не є новинкою.